“Je moet echt een hele stoere tuinder zijn om zo’n avontuur samen aan te gaan”

Tholen – Gistermiddag 6 juni even na drie uur ’s middags liepen er ruim honderd man druk wijzend door een goed warme en flink brommende installatieruimte met een wirwar aan buizen en pijpen. Op de officiële opening van de biomassacentrale van een drietal telers uit Sirjansland waren ruim 120 man afgekomen.

Niet zo gek, want het is een uniek project waarbij uit houtige biomassa niet alleen warmte, maar ook CO2 wordt gewonnen. Dat is niet eerder op deze schaal met een installatie van 7 megawatt gedaan. Het zorgt voor een besparing van 7 miljoen kuub aardgas per jaar, waarmee zeventig procent van de gasbehoefte door een alternatief vervangen is.

Bekijk hier de fotoreportage.


Dick van Noord, Arnold Groenewegen en Pleun van Duijn: de drie initiatiefnemers

Aubergineteler Pleun van Duijn, samen met tomatentelers Dick van Noord en Arnold Groenewegen, de initiatiefnemers van het project Duurzame Energie Sirjansland (DES) namen de aanwezigen een stukje mee terug in de tijd. Zo’n vijf jaar terug, zo vertelde Pleun, vingen de ondernemers signalen op uit de markt, uit de maatschappij en van de consument dat er noodzaak was om over een andere energievoorziening na te gaan denken. Aardwarmte en biovergisting bleken allebei niet haalbaar aan de Noord Hogeweg, dus moest er iets anders komen. Toen de mannen vervolgens hoorden dat er veel biomassa in de regio onbenut bleef, ging het balletje echt rollen en werd besloten voor een biomassa-installatie te gaan, mét, en dat maakt dit project wereldwijd uniek, een CO2-afvanginstallatie.


Operators John Timmers en Johan Sol werden met een bloemetje bedankt voor hun inspanningen. Beide mannen nemen de telers als operators een hoop werk uit handen bij het draaiend houden van de installatie. 

Geen zwartgeblakerde handen
De bouw ging uiteindelijk in juni 2018 van start, maar daar ging wel een flink traject aan vooraf. Het voert te ver om dat hele traject hier neer te pennen, maar iedereen kan zich voorstellen dat er de nodige aandacht is uitgegaan naar het meekrijgen van de bewoners uit de omgeving, de mogelijkheid om biomassa vanuit de regio te halen om alles zo duurzaam mogelijk te houden én niet te vergeten ook naar het samenwerken. In het door de sprekers zo genoemde rondje complimentjes dat volgde na het praatje van Pleun stonden de drie betrokken partijen daar dan ook uitgebreid bij stil. Frans Roozendaal van Frames vatte het als volgt samen: “Je moet echt een hele stoere tuinder zijn om zo’n avontuur samen aan te gaan.”

Er werden mooie anekdotes opgehaald. Zo vertelde Paul van Hooijdonk van Comgoed, dat zorgt voor de houtige biomassa, over een bezoek dat hij in het begin van het traject met Arnold, Dick en Pleun bracht aan een houtstookinstallatie bij een teler in Limburg. Die stond de club met zwartgeblakerde handen te woord.


Overzichtsfoto februari 2019

Volledige geautomatiseerd stoken tot 140 graden Celsius
Daarvan is in Sirjansland geen sprake. Marc van Bemmel, vertegenwoordiger van de Belgische kasverwarmingsinstallateur Vyncke in Nederland, legde kort iets uit over de bijzondere installatie die in niets lijkt op de houtkachel die de consument vaak kent. Houtchips en houtshreds worden vanuit een bunker op een transportband uiteindelijk naar de ketel gebracht waar het water tot 140 graden Celsius gestookt wordt. Dat is flink warmer dan bij bijvoorbeeld aardwarmte, maar die extra warmte is nodig om uiteindelijk ook de CO2-afvanginstallatie te draaien.



Bekijk voor alle foto’s van in en om de installatie de fotoreportage.

Frans van Roozendaal sloot het rondje sprekers af door nog een aantal unieke punten van de installatie aan te stippen. Zo is de omvang, de grootte, het efficiënte warmtegebruik en ook het automatiseringsniveau bijzonder. Vanuit de bunker zorgt een kraan voor een constante afvoer van houtige biomassa die na verbranding uiteindelijk warmte, CO2 en een klein beetje as oplevert.  “Maar het is vooral de combinatie van stappen die het tot een speciaal project maakt.”


Boven: speech burgemeester en wachten op de kraan.
Onder: na de druk op de knop wachten op confetti. 

Naar hartenlust stoken
Toen was het tegen drie uur tijd voor de officiële opening en mocht burgemeester Gerard Rabelink de druk op de knoppen geven. Vervolgens schoot de kraan in beweging, schoot er confetti de lucht in en mocht iedereen daarna door de installatie struinen. De operators John en Johan, de drie ondernemers en ook de betrokken toeleveranciers en installateurs konden vervolgens ronduit vertellen over alle ins en outs.


Kenny Masschelein, Marc van Bemmel (Vyncke), initiatiefnemers Dick van Noord en Pleun van Duijn en Claude van Hoornweger en Jef Mesdag (Vyncke)

De installatie draaide daarbij uit veiligheidsoverwegingen en voor het geluid op halve kracht én dat zal de installatie ook op 8 juni tijdens de open dag voor publiek doen. Daarna kan er naar hartenlust gestookt worden en is er zelfs een vierde teler (Organic Brothers) die warmte af gaat nemen. En nog een ander mooi nieuwtje: eind 2019 liggen er ook nog eens zonnepanelen op de installatieruimte.

Bekijk hier de foto’s van de borrel na afloop.h