SIRJANSLAND – De technieken zijn niet nieuw, maar de manier waarop ze in Sirjansland worden gecombineerd wel. Daar werd donderdag de houtgestookte biomassacentrale met CO2-afvang van DES geopend. ,,Je moet wel een hele stoere tuinder zijn om zo’n avontuur aan te gaan”, stelde één van de sprekers tijdens het officiële deel.
Drie stoere tuinders in dit geval. Bij de realisatie van de miljoeneninstallatie zijn drie Sirse tuinbouwbedrijven betrokken: VOF Prominent Grevelingen, DT van Noord tomaten en Van Duijn aubergines. Zij halen biomassa uit de buurt (in een straal van ongeveer 100 kilometer), dat in de vorm van houtchips en shreds de verbrandingsoven in gaat. Snoei- en ander laagwaardig groenafval waar nu nog niets mee wordt gedaan of wat ergens ver weg moet worden afgevoerd, volgens aubergineteler Pleun van Duijn van DES (Duurzame Energie Sirjansland).
Miljoenen kilo’s tomaten en aubergines
De warmte die bij de verbranding van dit materiaal vrijkomt, wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. ,,We gebruiken nu samen 7 miljoen kuub aardgas per jaar minder voor het produceren van miljoenen kilo’s tomaten en aubergines.” Daarmee is 70 procent van de gasbehoefte door een alternatief vervangen.
Het is al een tijdje geleden dat ik zelf een aubergine heb aangeraakt. Behalve dan als-ie op mijn bord ligtPleun van Duijn, Mede-eigenaar DES
De vrijgekomen CO2, die in van die grote ballonvormige reservoirs wordt opgevangen, wordt vervolgens als groeimiddel in de kassen gebruikt. ,,Dat is uniek en zorgt voor een vermindering van het gebruik van langcyclische, fossiele C02.” De rookgassen gaan langs verschillende filters, waarbij ook nog extra energie uit de gassen wordt onttrokken, voor ze de lucht in worden geblazen. ,,Dat levert minimaal fijnstof op. Je houtkachel is een groter probleem.” Door in de loop van het jaar het dak van het DES-gebouw met zonnepanelen vol te leggen, willen de drie telers ook nog met hun elektriciteitsverbruik aan de slag.
Gigantisch
Dat is hard nodig, want de automatisering binnen het bedrijf is gigantisch. Het soort biomassa dat binnenkomt, temperaturen, opslag en verdeling van de stoffen over alle drie bedrijven: het is enorme managementklus. Van Duijn: ,,Het is al een tijdje geleden dat ik zelf een aubergine heb aangeraakt. Behalve dan als-ie op mijn bord ligt.”
Twintig geleden werd het kassengebied bij Sirjansland (50 hectare aan glas) opgetrokken. Een jaar of vijf geleden staken de telers de koppen bij elkaar omdat ze de stijgende energiekosten te lijf wilden én wilden bijdragen aan duurzaamheid en de energietransitie. De klus zit er wat DES betreft nog niet op. Zo wordt verder onderzocht wat bijvoorbeeld met de asresten kan worden gedaan.