Sirjansland, 15 februari 2017 – DES B.V., bestaande uit VOF Prominent Grevelingen, DT van Noord tomaten en Van Duijn aubergines realiseren in Sirjansland een uniek duurzaam energie project. De toekomstige installatie zal bestaan uit een houtgestookte biomassacentrale met daaraan gekoppeld een CO2 afvanginstallatie voor de terugwinning van de CO2. De installatie zal in 2018 gebouwd worden. Het doel is om eind 2018 de eerste duurzame warmte en groene CO2 uit de installatie te kunnen gebruiken. Het in biomassa gespecialiseerde bedrijf Comgoed uit Dirksland is aan het project verbonden als leverancier voor de lokale benodigde biomassa. De ketel wordt gebouwd door Vyncke en de CO2 afvanginstallatie door Frames. Hanse Staalbouw neemt de bouw van de opslagloods en het ketelhuis voor  zijn rekening.

Combinatie van technieken
De warmte en groene CO2 die de installatie levert wordt door de omliggende tuinbouwbedrijven gebruikt in het productieproces. “Uniek aan het project is het afvangen van de groene CO2 uit de rookgassen, die ontstaan bij de verbranding van biomassa. De CO2 wordt gebruikt om de plantengroei te bevorderen in de teelt.”, aldus Pleun van Duijn, een van de initiatiefnemers van DES B.V. In Europa is deze combinatie van technieken nog niet eerder op deze schaal toegepast dit maakt het project uniek. De samenwerking tussen de drie tuinbouwbedrijven zorgt voor schaalvoordeel waardoor het een interessante oplossing is geworden.

Duurzaamheid en besparing
Door warmte uit biomassa in te zetten wordt meer dan 6,5 miljoen m³ aardgas bespaard per jaar. Daarnaast zorgt het gebruik van biomassa als brandstof voor een vermindering van 12 miljoen kilogram fossiele CO2 uitstoot per jaar. “Wij willen onze teelt verduurzamen”, aldus van Duijn. “Daarom kiezen we nu voor een innovatieve en duurzame vervanging van een groot deel van de CO2 en fossiele warmte in het productieproces.”

Subsidie
Door het innovatieve karakter van het project en vooral door de toepassing van CO2-afvang in het proces kan gebruik gemaakt worden van de DEI subsidie (topsector energie) van het Ministerie van Economische Zaken.